Cruyff herdenkingsbal te koop !

0

Voetbal, men raakt er niet over uitgepraat ! Gehele shows worden aan dit spelletje gewijd. Maar waarom eigenlijk ? Ik, persoonlijk, vind voetbal saai. Diverse poppetjes lopen achter een bal aan en dan moeten ze die in een net schoppen. Met het hoofd mag het ook, de overige delen van het lichaam dient men maar even te vergeten. Helaas het kan mij niet bekoren. Hoe dat komt ? Noem het een jeugd-trauma.

Vroeger in de goede oude tijd had men maar 2 televisienetten, te weten Ned 1 en ned 2. De antenne stond op het dak en andere zenders waren niet te pakken. Als een jochie van 5 jaar oud was ik voor de AKJ gezet in afwachting van de kindermiddag met “Tante Hannie”. Buiten regende het en op het flatje van 2 hoog was er buiten verder niets te beleven. De zondagmiddag ! “Paulus de boskabouter komt zo”, zei moe. De jingle van studio sport begon en alles wat er verscheen , geen “tante Hannie” of Paulus de Boskabouter. Dames en Heren, goedemiddag ! Live uit Roermond brengen we U de wedstrijd *******. Ik zet het op een brullen ! Dat stomme voetbal, ik wil Paulus zien. Ja jongen zo is het nu eenmaal zei moe. Ze ging door met koffie zetten , want Pa zou zo uit het werk komen en die lustte wel een bakkie. Ondertussen zat ik op het kamertje en de TV stond nog aan. Niemand die keek en de geluiden van de commentator vulde de woonkamer.

Later kwam er nog zo’n situatie, ik was de 25 gepasseerd, echter het voetbal kon mij echt niet boeien. Mijn ouders hadden mij wel lid gemaakt van een voetbalvereniging. Ik moest elke zaterdag trainen en een wedstrijdje spelen. Het kon mij niet bekoren, dus dat avontuur eindigde vrij snel. De sfeer eromheen vond ik bedreigend, agressief en te fanatiek. Hou jij niet van voetbal ? Het is een volkssport ! Ik vind het nog steeds aanstellerij. 100 rden mensen die naar een stadion trokken, met veel geschreeuw, sjaals en vreemde uitdossingen, gehinderd door een oorlogsscene- met witte rook ( traangas) en politie te paard en de welbekende ME busjes. Vernielingen werden aangericht en winkels geplunderd. Leuk zo’n spelletje. Dat was dan zeker de volkssport ? Dan het urenlange ge-emmer op TV over wie de bal aanraakte, welke opstelling de beste was. De programmering werd  op TV ervoor aangepast. Je kon er niet omheen !

Eind jaren 80 zat ik bij defensie en had een 24 uurs wacht. De kantine waar mijn collega’s hun vertier hadden was boven het poortgebouw gevestigd en alles was te horen in de wachtruimte. Er is voetbal vanavond, de gelegenheid voor een feestje met veel bier en geschreeuw ! Jawel het ging los en net toen ik mijn 4 uurtjes rust kon opnemen was de wedstrijd boven ons in volle gang. U snapt het al, van slapen kwam dus niets ! De volgende dag, de collega’s op het terrein, waren nog in groepjes de wedstrijd aan het bespreken. Hij was goed hé, bralde er een. Ik keek hem vernietigend aan. Het zal wel, het was in ieder geval een rustverstoorder. Ik vind het niets en zal het ook nooit wat vinden. Ik kroop mijn bed in. Vragende blikken van mijn kamergenoten, je bent niet te genieten Snug, Ik beantwoorde de opmerking met een vuurverzengende blik. Oh ja je houd niet van voetbal. Ik begrijp het wel als je 24 uur in dienst bent en je rust niet kan pakken. Sorry Snug ! Ik draaide mij om en sloot de ogen.

Na deze voorvallen kan ik nog steeds niet de lol inzien van dat saaie spelletje en de agressieve sfeer eromheen. Ik stel mij voor dat de onlangs overleden Johan Cruyff geëerd wordt met een portret van hemzelf op een voetbal. Op de achterzijde geschreven “Schop eens tegen een 020’er aan”. Dat zou wel zijn, een hommage aan de man, die meer een voetballer was dan een mens. Want de uitspraken die hij deed waren werkelijk een giller en straalde een domheid en arrogantie uit die zeker paste bij een Amsterdammer. Wat kon deze man eigenlijk ? Een bal laveren door een veld met langzaam reagerende mannetjes en in het netje schoppen. Daar kreeg hij voor betaald. En dan de vragen van de sport “journalisten” , wat ging er door je heen ? Hoe ervoer je deze wedstrijd ? Wat is je volgende strategie ? Ik zeg domme vragen , domme antwoorden. Johan was daar een kei in ! Zijn beroemdste uitspraak, “Elk voordeel heb zijn nadeel !” Correct Nederlands is er niet bij. Maar het ging om de bal , niet om de man.

In al die jaren voetbal aantrekkelijk maken is niemand gelukt. Mannen spelen voetbal, maar gemengde teams met vrouwen ? Dat zou het in de toekomst moeten worden. Het voetbal terugbouwen tot wat het was. Een spelletje voor op straat, geen groot geld en corruptieve netwerken zoals FIFA. Voetbal is niet belangrijk, maar nu een manier om de enorme winsten en mensenhandel te vergoelijken. Dat heet sponsoren, maar is niet anders dan onrechtmatig verkregen geld door bedrijven te laten witwassen. Johan zelf begreep er niets meer van wat het voetbal geworden was tot wat het nu is. Nu niets anders dan brood en spelen voor het “domme” volk. Mogen de echte gladiatoren en leeuwen de stadia weer bevolken en het bloed vergieten beginnen door de politici die dit spel aanhangen, elkaar te laten bevechten !

Dr.Snuggles

Share.

About Author

man, kijk omhoog ! Want daar komen ze vandaan als ze vallen :-)

Comments are closed.

Open

Online Chat

Close